Пет признака, че имате висока емоционална интелигентност

Да погледнете сериозно на Вашите емоционални умения и слабости е първата стъпка към подобряване на емоционалната интелигентност (EQ).
Изследване след изследване свързват емоционалната интелигентност с успех в кариерата и бизнеса.

Което е чудесно, само ако действително може да подобрите коефициента си на емоционална интелигентност. За щастие, ако е много трудно да повишите IQ, то EQ може да се увеличи умишленото с практика и обучение.

Което означава, че EQ е важно и това може да се промени, но само ако реално определите вашето изходно ниво. Така ще знаете къде Вашите емоционални умения са силни и в кои области имате нужда от подобрение.

Ето някой от признаците, които имат хората с висока емоционална интелигентност:

Любопитни сте за хора, които не познавате?
Обичате ли да се срещате и запознавате с нови хора? Склонни ли сте да задавате много въпроси за да опознаете някой? Ако е така, Вие имате висока степен на емпатия - един от основните компоненти на емоционалната интелигентност.

Знаете ли Вашите силни и слаби страни?
Голяма част от самосъзнанието е да бъдем честни със себе си, за това кои сме, кога и с какво срещаме трудности и да приеме тези неща за себе си. Емоционално интелигентният човек се научава да идентифицира областите на сила и слабост, и да анализира как да работи най-ефективно в тази рамка.

Знаете ли как да внимавате?
Разсейвате ли се от всеки пост, туийт, текст и просто минаваща мисъл? Това може да ви отдалечи от работата на емоционално интелигентно ниво.

Когато сте разстроени, знаете ли точно защо?
Всички ние преминаваме през редица емоционални колебания през деня, а често дори не разбираме каква точно е причината за гняв или тъга. Но един важен аспект на самосъзнанието, е способността да се разпознаят емоциите и какво точно ги причинява.

Успявате ли да се мотивирате сами?
Били ли сте амбициозни и трудолюбиви като дете, дори когато не са били възнаградени за това? Ако нямате проблем с мотивацията и можете да насочите вниманието и енергия си към преследване на целите си, то най-вероятно имате висок EQ.

Ако сте заинтригувани следете предстоящите обучения, като се абонирате за нашия бюлетин или посетете Център за развитие на социална и емоционална интелигентност.

Източник